Vanhemmuuden lokerointi

Tämän päivän puheenaiheita on ollut monessa kanavassa kiintymyssuhde vanhemmuus ja sen "vanhanaikaisuus". Jari Sinkkonen oli juuri antanut haastattelun jossa puidaan mm minkä ikäisenä lasta voi antaa yökylään. Tämä arvatenkin käynnisti keskustelut, puolesta ja vastaan. Joko syyllistetään siitä että laittaa lapsen liian varhaisessa vaiheessa yökylään, tai sitten siitä ettei koe tarvitsevansa. Jostakin ketjusta bongasin kommentin jossa kerrotaan kiintymysvanhemmuuden olevan 60 luvun keksintö jolla on saatu äidit pysymään kotona lastensa luona. Eihän tuohon aikaan muutenkaan naiset juurikaan käyneet töissä kodin ulkopuolella. Eikai kaiken tarvitse nykyaikaistua, kotiäidit pidemmässä kaavassa saavat olla normi tänä päivänä siinä missä työssä käyvät äiditkin. Ei kaikkea tarvitse tai saa kumota vain sillä että tasa-arvoistetaan. 

Miksi ylipäätään pitää vanhemmuuskin lokeroida tiettyyn muottiin? Kiintymyssuhde, vapaakasvatus ja mitä näitä nyt on. Kukaan ei kuitenkaan kasvata lapsiaan juuri yhteenlaiseen muottiin vaan soveltaa opittuja tietoja ja omia tuntemuksiaan juuri omalle perheelle sopivaksi. Miksi asetetaan vastakkain toisten valintoja versus omat valinnat? Minäkin myönnän kritisoivani mm autossa matkustustyylejä tai liian aikaisin tapahtuvia yökyliä, mutta olen myös opetellut ajattelemaan niin että jokaisen lähtökohdat ovat erilaiset ja toiset tarvitsevat mm vanhemmuuteen enemmän tukea kuin toiset. Pitää kuitenkin muistaa että suositukset perustuvat tutkittuun tietoon eikä niitä tule kumota omalla mielipiteellään. On eri asia olla noudattamatta suosituksia kuin yrittää perustella ne maalaisjärjellä vääräksi. Jokainen vanhempi tekee ratkaisut itsensä ja perheensä kannalta. 

Tosi usein törmään vauvaryhmissä siihen että kun tulee aloitus mikä viittaa suosituksista poikkeavaan ja sinne joku erehtyy tulla kuitenkin muistuttamaan suosituksista, muuttuu se siihen että tätä kommnettia tullaan syyttämään "paskamyrskyn" aloittajaksi ja että pitäisi antaa jokaisen olla sellainen äiti kun on. Minusta on kuitenkin hyvä että muistutellaan myös suosituksista koska ketjua voi aina lukea joku jolle nämä ovat uusi asioita. Pitää antaa mahdollisuus myös noudattaa niitä suosituksia samoin kun on vapaus olla noudattamatta. Uskon ja luotan siihen että jokainen kuitenkin ajaa lastensa etua, kun he eivät voi sanoa näihin omia mielipiteitään. 

Itse olen ripaus kiintymyssuhdetta höystettynä vapaalla kasvatuksella. Haluan olla kotiäiti niin pitkään kun se on mahdollista, tämä pienilapsi arki on kuitenkin aika nopeasti ohitse. En halua koko ajan kertoa lapsilleni mitä heidän pitää tehdä/mitä ei saa tehdä, haluan että he oppivat noudattamaan myös esimerkkiä. Elän tätä myös itselleni, en saa tällaista tilaisuutta enää myöhemmin elämässäni. Vaikka on rankkaa niin nautin. 

Nautitaan yhdessä, ei ole äitiä karvoihin katsomista ♥️


Kommentit